Múlt Háza átadás

„A múltat tiszteld a jelenben és tartsd a jövőnek.”

 

                A hagyományok tisztelete, azok továbbvitele nemzedékről nemzedékre az őseink és a magunk tisztelete, megbecsülése. Tartást ad a becsületre, szeretetre, egymás tiszteletére, emberségre.
Erősíti az együvé tartozás érzését jóban, örömben és bajban.
A hagyományok őrzése nem csak a családok, barátok kötelékeit erősíti, hanem a nemzethez, mint egy nagyobb közösséghez való tartozás hitvallása is. Emlékeket teremt a történései által, melyekre életen át emlékezni lehet.

                Többek között ezt is hivatott teljesíteni a 2015. augusztus 20-án átadott Múlt Háza. Az ünnepség szent misével kezdődött, ahol Rados László atya megáldotta az új kenyeret, majd a Múlt Házánál folytatódott a rendezvény. Itt a Népdalkör Szent István énekei után Csiri Csaba polgármester úr elmondta ünnepi beszédét, melyben kiemelte a múlt ismeretének és megbecsülésének fontosságát. Az ünnepi beszéd után a plébános atya megszentelte az épületet.

Ezt követően a Népdalkör és a Keszegi Kincskereső Néptáncegyüttes közös palóc összeállítását láthatták a jelenlévők.

Az ünnepi műsor után mindenki megnézhette a Múlt Házát, ahol a falunkban fellelt, illetve a palóc vidék jellemző tárgyai kerültek elhelyezésre.

             Múlt Házának létrehozásával kapcsolatban is fontos kihangsúlyozni az összefogás erejét. Köszönet mindenkinek, aki kétkezi munkájával, tárgyi felajánlásaival segítette e közösségi cél megvalósulását.

Mint ahogy minden épületre igaz, így a Múlt Házára is, hogy az elkövetkezőkben is lesz ok a szépítgetésére. Az első és egyben nagy kezdőlépést közösen megtettük. Bíztatok mindenkit arra, hogy felajánlásával gazdagítsa a gyűjteményt.