Madách 200

Kétszáz éve, 1823. január 20-án született Madách Imre, Az ember tragédiája című dráma szerzője. Az ember tragédiája a magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása, világszínvonalú irodalmi mű, melyet több mint 60 nyelvre fordítottak le.

Madách Imre vagyonos középnemesi családban született a felvidéki Alsósztregován. Korábbi lexikonokban és forrásokban január 21. szerepel születése napjaként, de a későbbi kutatások megállapították, hogy az a dátum a keresztelésének napját jelöli. Író, költő, ügyvéd, politikus, a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja.

Nővére Madách Mária révén - aki a helyi földbirtokos fiának, Huszár Józsefnek a felesége volt- többször megfordult Keszegen.

Születésének 200. évfordulóján megkezdődik a Madách Emlékév, melynek során az életének főbb állomásait jelentő települések különféle programokkal, ünnepi megemlékezésekkel igyekeznek méltó emléket állítani az írónak. Alsósztregova, Balassagyarmat, Csécse, Csesztve mellett mi is itt Keszegen “Madách Nap” szervezésébe kezdtünk, melynek részleteivel hamarosan jelentkezünk. Szeretnénk ezen az ünnepségen az író személyét és fő művét Az ember tragédiáját kicsit közelebb hozni mindenkihez.

A mai nappal kezdődött meg tehát a Madách Emlékév, melyhez kapcsolódóan 2023. január 24-én 15 óra 30 -kor a helyi Madách Imre Általános Iskola szervezésében koszorúzásra kerül sor az iskola előtt található Madách Imre szobornál, melyre mindenkit szeretettel várunk!

S ha már 200 éves évfordulóról beszélünk: másik nagy költőnk Petőfi Sándor is 200 évvel ezelőtt született, illetve idén 200 éves a Himnusz is.

Különleges év ez a 2023!

 

CsatolmányMéret
Madách200117.9 kB